Подготовка за шофиране в зимни условия

Зимата идва и тук, в Point S , ние вече чуваме думата "Коледа" . Така че, след като нощите стават по-дълги и след като започнем да търсим своите шапки,е време ние да съберем в едно ръководство най-добрите зимни съвети ,за да помогнем на вас и вашата кола да се подсигурите за сезона.Жалко само,че не можем да помогнем със зимния трафик!


Подготовка


Повечето хора са наясно с въпросите, свързани с превозните им средства само след преминатия годишен технически преглед на тяхното МПС. От решаващо значение е, че колата е напълно проверена най-малко два пъти годишно, за да се гарантира, че е в добро състояние. Независимо от това дали колата ви е нов или стар модел, е важно да се обслужва добре, а не да я приемаме за даденост. Отивайки при механик ,който да огледа колата ви, да провери важни неща като свещи и кабели, маркучи, радиатор, антифриз, и акумулатор е винаги добра идея. Акумулаторите могат да загубят до една трета от силите си в студа.

Всички течности трябва да бъдат проверени и допълнени. Измиването на стъклото е начина, с който можете да проверите дали използвате правилната концентрация за температурите, които могат да се очакват. Минус 5 ° C не е нещо необичайно за нашите зимни утрини.

Гумите също трябва да се проверяват редовно за налягане, дълбочина на протектора, повреди и неравномерно износване. Важно е също така да се увеличи честотата на проверките на гумите през зимния период. Снегът и кишата могат да крият всички видове опасности, така че пробиви и щети могат лесно да се появят.

Струва си да имате резервни предпазители и крушки ,в случай на каквито и да било проблеми със светлините или отоплението. Те могат да се повредят след продължителна ,тежка употреба. Също така е полезно да имате в колата одеяло, резервна дреха и фенерче в случай, че те са необходими за вас или други хора, ако останете блокирани на пътя.

Може да звучи очевидно, но внимавайте да не достигнете до изчерпване на горивото. В лошите условия за движение можете лесно да се окажете блокирани и с изчерпано гориво, когато най-много имате нужда от него . Човек никога не знае колко дълго ще пътува и колко време ще отнеме, или кога ще трябва да държите топло в колата , така че доливайки гориво през зимните месеци е от съществено значение.

 

Масло

Обърнете внимание на маслото на двигателя, като съществен компонент за нормалното функциониране на вашия автомобил, който можете лесно да набавите и сами. Разберете, коя търговска марка е най-добрата за вашия автомобил ,така че правилния тип масло ще поддържа перфектна работата на двигателя. Ако се съмнявате, погледнете във вашия наръчник към превозното средство или попитайте специалист в авто-сервиз.

Повечето щети се случват когато потеглите със студена кола, така че е важно да се използва качествено масло, което дава защита, още с момента на стартиране на двигателя.

 

Поддръжка на колата у дома

Уверете се, че чистачките са в добро състояние, и че вашият нагревател / размразител работи добре, за да може да помогне помогне за видимостта. Това ще повиши увереността ви относно пътните условия ,преди да излезете през някой мразовит ден.

Докато камионите,които опесъчават са символ на радост в ужасното време, то солта ,която те ръсят , може сериозно да увреди боята на вашия автомобил, причинявайки проблеми с ръжда. Това е лесно да се предотврати чрез използване на восък с хубаво покритие и с добро качество , който дава стабилен слой между боята и пътните замърсявания.

 

Стъкла и Видимост

Отделете си допълнително време сутринта, за да изчистите предното стъкло и за да се затопли колата. Тревожен е броя на хората,които шофират полузаспали и нямат добра видимост от своите прозорци, като могат да отделят допълнителни пет или десет минути за изстъргването на леда от прозорците, което ще ви даде и възможността бързо да се разбудите сутринта. От решаващо значение е, че ще можете да видите къде шофирате- няма никаква причина да започнете пътуването си като шофирате в опасна ситуация .

По-добре е и за двигателя да се използва веднага, за разлика от това да седи на празен ход за по-продължителен период от време. Това ще намали количеството на кондензация в системата за масло, гарантирайки ,че маслото циркулира около двигателя (което води до по-малко износване) ,а и колата ще се затопли много по-бързо като резултат.

 

Превенцията е най-добрия избор

Опцията с изливане на вряла вода върху стъклото не е добра идея! Рязката промяна в температурата може да повреди стъклото и пукнатините могат да се разпространят.

Най-добрите начини да се справите със замразени стъкла са, както следва:

     1.Използвайте качествено покривало за стъкла, за да се избегнат тежки замръзвания или поне картон, или старо парче килим.
     2.Използвайте препарати за предварително нанасяне против замръзване (на силициева основа ), за да се предотврати напълното замръзване на стъклото.
    3. Уверете се, че имате чисто стъргало, че е в добро състояние, без пукнатини в него.
     4.Използвайте размразяващи препарати . Напръскайте и оставете за две минути, като същевременно те отстраняват сланата, преди да използвате вашите чистачки. Използването на чистачки на замръзнало предно стъкло може да повреди гумените остриета, като после тяхната работа няма да бъде задоволителна.

Оставете повече от достатъчно време за продължителност на вашето пътуване, за да се избегне всякакви излишни обороти – колкото по- спокойни шофирате, толкова по-добро е изпълнението на колата ви, тъй като е твърде лесно да се повреди студен двигател и да причини допълнително износване. Пътуването с една топла кола с изчистени прозорци е много по-безопасно и удобно.

 

Зимни гуми

Добрите зимни гуми са също толкова важни, колкото и всички съвети, поместени досега. Използани през точния сезон, те осигуряват добро сцепление и намален спирачен път при условията под 7 ° C - точката, когато летните автомобилни гуми започват да се втвърдяват и губят сцепление. Ако не използвате зимни гуми, проверете дали гумите ви имат най-малко 4 mm дълбочина на протектора, за да дадат поне някакво сцепление при сняг и киша.

 

Не оставайте блокирани на пътя!

Повечето от нас са били в примката на снега през онези дни през зимата, когато на човек му се иска да не е излизал изобщо. За спешни случаи, може да бъде добра идея да носите една или две торби сол и пясък ,които да ви помогнат, ако някога отчаяно се нуждаете от добро сцепление. Обличайте се топло, карайте с повишено внимание и избягвайте неопесъчени пътни участъци!


Споделяне