Пълненето на гумите с азот - защо?

Пълненето на гумите с азот вместо с въздух, може да изглежда необичайно, но всъщност е много ефикасен метод. Той отдавна намира приложение там, където издръжливостта на гумите е от изключително значение. Такива области са авиацията, военната транспортна техника и тежките строителни машини, моторните спортове, като Формула 1 или НАСКАР.

Една от причините за износването на гумите, е навлизането на кислород от атмосферата в тях. Азотът е напълно безопасен и предотвратява този ефект, като същевременно забавя амортизацията на гумите. Така може да се наслаждавате на по-безопасно шофиране, по-дълъг живот на протектора и намалена консумация на гориво.

Сгъстеният въздух в гумата

Друг благоприятен резултат от използването на азот, е забавянето на корозията на колелото, поради минималните количества кислород и вода, които се съдържат в газа. При спадането на налягането в гумите, кислородът и водната пара в сгъстения въздух вътре, причиняват течове през стените на гумата. Използването на азот позволява поддържането на необходимото налягане в гумите по-дълго, предотвратявайки течовете.

азотът изтича по-трудно от гумата

Разликата между въздуха и азота

Използването на азот неутрализира влиянието на излишните компоненти, които се съдържат във въздуха. Действието, което оказва върху гумите, е насочено единствено към поддържането на оптималните нива на налягането в тях.

Факти за пълненето на гумите с азот

  • Азотът поддържа налягането в гумите от 3 до 4 пъти по-дълго, отколкото въздухът. Същевременно топлината се разсейва по-ефективно, в резултат на по-добрата икономия на гориво.
  • Той поддържа правилното ниво на налягането и създава по-добри работни характеристики на гумите за по-дълъг период от време. Азотът забавя химическото застаряване на гумените компоненти, което води до по-малко повреди по тях.
  • Като цяло, резултатите от използването на азот вместо въздух за пълнене на гумите, показват подобрена производителност, по-голяма безопасност и редуциране на посещенията в сервизите.

За всяка гума ли може да се използва азот?

Не са известни противопоказания, които да ограничават използването на азот при определени типове гуми. Независимо дали става въпрос за евтини гуми или гуми от висок клас, позитивите от пълненето с азот ще бъдат на лице.

 


Споделяне