Как влияе начинът на шофиране върху гумите?

 

 

Как влияе начинът на шофиране върху гумите?

Влияе ли начинът ви на шофиране върху износването на гумите на автомобила ви?

Въпросът, който разглеждаме днес е често неглижиран от болшинството шофьори. Вярно е че честият преглед на автомобила ще ви помогне винаги да бъдете наясно какво е състоянието на вашите гуми и време ли е за смяна, но въпреки това си заслужава да се проучи и дали вашият стил на шофиране влияе на изправността и дълголетието на гумите. Все пак никой не иска да купува гуми по-често, освен ако не е напълно необходимо.

 Първото нещо, което трябва да имате предвид, е налягането на гумите. Поддържането на правилното налягане, което се препоръчва от производителя с оглед на скоростта и условията на натоварване, ще помогне да се гарантира минималното износване на гумите. Това е един от основните фактори, които специалистите на Радиал взимат предвид, монтирайки гуми на вашия автомобил.

 Второто нещо, което трябва да запомните е плавното и внимателно ускоряване и спиране. Притискането на спирачките, настилката, както и внезапното или силно завиване на автомобила може да повлияе на протектора на гумата. Правете някое от тези неща достатъчно често и гумите ви могат да развият износени, плоски петна.

 Износването на гумите е по-значително при по-високи скорости и екипът на Радиал препоръчва на всички да шофират с умерена скорост, като задължително спазват ограниченията и се съобразяват с метеорологичните условия. Въпреки това е истина, че пътуванията по магистралите е вероятно да бъдат по-малко проблематични, ако можете да поддържате постоянна скорост, като избягвате многократно ускоряване и спиране.

 Не всички проблеми с гумите обаче са резултат от стила на шофиране. Екстремните метеорологични условия могат да изострят износването на гумите, както и лошо поддържаните пътни настилки. Въпреки че никой от нас не може да контролира времето, можем да се научим да променяме стила на шофиране в съответствие с пътните условия. Екстремните топлина и студ често са проблематични; въпреки това, мокрите пътища могат да доведат до по-малко износване поради излишната вода, която охлажда гумата и намалява триенето между пътя и протектора на гумата.

 Ако смятате, че гумите ви се износват неравномерно, най-простата потенциална причина за проблема е ниското налягане на въздух в гумата. Други евентуални причини са вашите спирачни, окачващи или кормилни системи. Те могат да бъдат опасни ако са неизправни и да изискват професионална намеса.

 Все още не сте сигурни? Нашите експерти-техници ще проверят Вашия автомобил и ще ви дадат съвети за това какво може да се направи, за да се коригират всички проблеми.


Споделяне